Παράδοση απορριμματοφόρου, καφέ κάδων και κυτίων εσωτερικής ανακύκλωσης στον Δήμο Κηφισιάς από την Περιφέρεια Αττικής

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος παρέλαβε σήμερα  Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 από τον Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Πατούλη ένα νέο απορριμματοφόρο, συλλογής βιο-αποβλήτων σύγχρονης τεχνολογίας, καφέ κάδους, κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης καθώς και  κομπόστ που έχει παραχθεί από οργανικά απόβλητα.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, υποδέχθηκε τον Περιφερειάρχη Αττικής στην είσοδο του Δημαρχείου και τον ευχαρίστησε για  την έμπρακτη στήριξη που παρέχει στους Δήμους. Ο κ. Θωμάκος σε  δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Αυτά δεν συμβαίνουν κάθε μέρα, δεν συμβαίνουν τουλάχιστον τριάντα χρόνια που παρακολουθώ την Αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, προσφέρουν σήμερα στον Δήμο μας πολύ αξιόλογο υλικό για τον μεγάλο στόχο της ανακύκλωσης και γενικά βέβαια για το περιβάλλον και την καθαριότητα. Ένα υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο με πολλές δυνατότητες προσαρμοσμένο στην ανακύκλωση των βιοαποβλήτων, που είναι βασικός στόχος του δήμου μας.
Στο Δήμο Κηφισιάς εκπονούνται  δύο σημαντικές μελέτες για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και τη τοπική διαχείριση των απορριμμάτων. Διαθέτουμε υψηλή κουλτούρα ανακύκλωσης αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων. Οι πολίτες ανταποκρίνονται σε πολύ υψηλό βαθμό στα ανάλογα καλέσματα και έρχεται η Περιφέρεια σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Αττικής να μας δώσει μία πραγματική ώθηση σε έναν στόχο που δεν είναι πια τοπικός αλλά Εθνικός και Πανευρωπαϊκός. Η Περιφέρεια και στη συνέχεια οι Δήμοι αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά, όχι για να τρέξουμε, αλλά για να πετάξουμε. Πρέπει να βάλουμε στο φουλ τις μηχανές μαζί με τα νέα απορριμματοφόρα, να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες μας και πολύ σύντομα να έχουμε σημαντικά ρεκόρ στον τομέα της ανακύκλωσης. Ειδικότερα για τον Δήμο μας, Δήμο πρασίνου, Δήμο κηπούπολης, που τα πράσινα απορρίμματα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα, ο στόχος είναι ακόμα πιο απαιτητικός.
Αναμένουμε επίσης από την Περιφέρεια Αττικής, το συντομότερο να παραλάβουμε και την κινητή μονάδα πράσινου σημείου.
Ευχαριστούμε κύριε Περιφερειάρχη για τη συμπαράσταση και τη συνεργασία, για τη σημερινή προσφορά αλλά και για ό,τι κάνατε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας με όλες τις κοινωνικές και άλλες προσφορές στους Δήμους και στην κοινωνία».

 

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είχα τη χαρά να συζητήσω με έναν άξιο και έμπειρο συνάδελφο το Γιώργο  Θωμάκο για τα αναπτυξιακά έργα  και  τις δυνατότητες συνεργασίας με το Δήμο Κηφισιάς. Επιπλέον συζητήσαμε για τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος μας στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωση 2020 για μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Είναι σημαντικό στην προσπάθεια μας αυτή, για να αναδειχθεί η Περιφέρεια  Αττικής σε πράσινη Περιφέρεια πρότυπη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να έχουμε σύμμαχο και το Δήμο της Κηφισιάς.  Βασική αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία και  κουλτούρα στους πολίτες, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ένταξη της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα μας. Μαζί με τους πολίτες και τους Δήμους η Περιφέρεια Αττικής δημιουργούμε μια αλυσίδα με ισχυρούς κρίκους.

Σήμερα παραδώσαμε  ένα υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο για καφέ κάδους, καθώς και εξοπλισμό για τη συλλογή  βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Πρόκειται για εργαλεία απαραίτητα στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης. Με συγκεκριμένο σχέδιο και οργανωμένη στρατηγική  η οποία υλοποιείται σταθερά μήνα με το μήνα τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα μετρήσιμα. Είμαι βέβαιος ότι ο εξοπλισμός που παραδίδεται σήμερα στα στελέχη του Δήμου Κηφισιάς θα  αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που φθάνουν τελικά προς εναπόθεση στο ΧΥΤΑ. Είμαι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας καθώς ο πρώτος και δεύτερος βαθμός της Αυτοδιοίκησης σήμερα στην Αττική είναι ενωμένοι. Μέσα από τη στενή συνεργασία μας θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες υποδομές που θα αποτελέσουν το εχέγγυο για ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες μας και για το καλό των παιδιών μας».

Κατά τη διαδικασία της παραλαβής παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης  Πολιτικής Προστασίας-Περιβάλλοντος  και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης  Κόκκαλης, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ζέτη Κασιμάτη, οι Αντιδήμαρχοι Ευάγγελος Αυλήτης, Αχιλλέας Κουρέπης, Νίνα (Ασπασία) Βλάχου και Αλέξιος Μακρής, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Γιώργος Σκορδίλης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παναγιώτης Αντωνιάδης καθώς και εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας.

Αμέσως μετά την επίδειξη των δυνατοτήτων του νέου απορριμματοφόρου συλλογής βιο-αποβλήτων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Δήμαρχο Κηφισιάς,  τους Αντιδημάρχους και τους Αντιπεριφερειάρχες παρουσία των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.

Ο κ. Θωμάκος έθεσε στον κ. Πατούλη αιτήματα του Δήμου Κηφισιάς που έχουν σχέση με αποφάσεις της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα ζήτησε:

-Την άμεση εισαγωγή στο Περιφερειακό Συμβούλιο της έγκρισης Προγραμματικής Σύμβασης για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας. Το έργο έχει δημοπρατηθεί και υπάρχει ανάδοχος. Ο κ. Πατούλης δεσμεύθηκε πως το θέμα θα μπει σε προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.
-Την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την κατασκευή αθλητικού συγκροτήματος με κολυμβητήριο στην Κάτω Κηφισιά. Όλες οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης έχουν εκπονηθεί, εγκριθεί και παραδοθεί στην Περιφέρεια. Ο κ. Πατούλης τόνισε πως το έργο θα προχωρήσει και πως η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αθλητισμό και την ευζωία των πολιτών.
-Την έγκριση της Περιφέρειας για τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου για τη Νέα Ερυθραία «Ρέματος Κοντοχρήστου», αμέσως μετά την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.  Ο κ. Πατούλης επεσήμανε πως έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και θα προχωρήσουν αυτά που έχουν έτοιμες μελέτες.
-Την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο μας, πρώτη φορά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας καθώς και την ασφαλτόστρωση οδών αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Ο κ. Πατούλης τόνισε πως θα πραγματοποιηθούν ασφαλτοστρώσεις ουσιαστικές και ολοκληρωμένες καθώς η Περιφέρεια δίνει μεγάλη έμφαση στην οδική ασφάλεια.