Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα την προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια

Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα την προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια διοργάνωσε με επιτυχία το ΚΑΠΕ στις 21 Ιουνίου 2018, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά. Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PrioritEE, με τίτλο «Μέτρα ενεργειακής απόδοσης για δημόσια κτίρια: Ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για τις περιφερειακές και τις τοπικές Δημόσιες Αρχές» παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων και 35 εκπρόσωποι ενεργειακών κέντρων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία και την Ελλάδα. 

Το PrioritEE χρηματοδοτείται από την ΕΕ, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τη Μεσόγειο «Interreg MED programme 2014-2020» και βρίσκεται ήδη στο δεύτερο χρόνο υλοποίησης του. Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων χάραξης πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων σε χώρες της Μεσογείου.

Στο Συνέδριο απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Γ. Θωμάκος, ο οποίος παρουσίασε τις προσπάθειες του Δήμου στον τομέα της εξοικονόμησης  ενέργειας στα κτίρια και στον ηλεκτροφωτισμό, αναφέροντας πως ο δήμος Κηφισιάς έχει τιμηθεί με το χρυσό βραβείο στα Best city awards 2017, ενώ τόνισε πως η γραφειοκρατία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των Δήμων για την υλοποίηση των έργων.

Να σημειώσουμε πως έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας έχουν τοποθετηθεί σε τρία κτήρια του Δήμου Κηφισιάς.Μέσω των ασύρματων έξυπνων μετρητών, των αισθητήρων και του ειδικού λογισμικού, η Δημοτική Αρχή έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει, σε πραγματικό χρόνο την ενεργειακή τους κατανάλωση στο Δημαρχείο Κηφισιάς, στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Ερυθραίας και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα επιτρέψουν στο Δήμο Κηφισιάς να μειώσει τις δαπάνες του και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.