ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ/ Διάλεξη με θέμα: Σοφοκλή Φιλοκτήτης, Φιλοσοφική Συμβουλευτική Μέσω του Αρχαίου Δράματος

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς ο Δρ Λαμπρινός ΠΛΑΤΥΠΟΔΗΣ, Διδάσκων στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας και η Δρ Αναστασία ΠΑΜΟΥΚΤΣΟΓΛΟΥ, π. Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Συγγραφέας - Ερευνήτρια παρουσιάζουν το θέμα:
« Σοφοκλή Φιλοκτήτης, Φιλοσοφική Συμβουλευτική Μέσω του Αρχαίου Δράματος »
Λίγα λόγια από τους ίδιους για την ομιλία:
«Η Φιλοσοφική Συμβουλευτική (Philosophical Counseling), που τα τελευταία τριάντα χρόνια γνωρίζει μια πρωτοφανή άνθηση έχει ως πρωτεργάτες τους T. Lebon, R. Lahav, L. Marinoff. Η ανάδειξη όμως του πρακτικού χαρακτήρα της φιλοσοφίας ανάγεται στους Προσωκρατικούς και δη στους Πυθαγορείους. H φιλοσοφία ως τρόπος ζωής, modus vivendi και way of life κατά τον Pierre Hadot μεταμορφώνει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τη ζωή. Με τον όρο φιλοσοφία δεν εννοούμε μόνο την μεθοδική αναζήτηση των αληθειών, αλλά κυρίως τους τρόπους βίωσής τους στην προσπάθεια του έλλογου όντος να διαχειρισθεί τα πολυποίκιλα προβλήματα που δυσχεραίνουν καθημερινά το βίο του, να καταπολεμήσει τα πάθη του, να συνεργασθεί αποτελεσματικότερα με τους συνανθρώπους του και να αντιμετωπίσει το κακό, αυτό το οποίο ο ίδιος προκαλεί και εκείνο που αναίτια και πολλές φορές βάναυσα υφίσταται. Η πρώτη ύλη για την Φιλοσοφική Συμβουλευτική δεν θα πρέπει να αναζητείται μόνο στα κείμενα των «κατ΄ επάγγελμα φιλοσόφων», αλλά σε όλα τα κείμενα που βρίθουν αληθειών, τρόπων πρόσληψης και βίωσής τους, πολλώ δε μάλλον στα κλασικά λογοτεχνικά κείμενα που ο χρόνος έχει πολλαπλώς επιβεβαιώσει τον ψυχοφελή χαρακτήρα τους. Οι αλήθειες που εμπεριέχονται- αλλά δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτες- στο δραματικό λόγο μας βοηθούν να προχωρήσουμε σε μια ριζική μεταμόρφωση του σκέπτεσθαι και του ζην. Σύμφωνα δε με τον Κικέρωνα αυτές τις αλήθειες οφείλουμε να τις καταστήσουμε κυβερνήτη της ζωής μας, αφού με αυτές μπορούμε να θεραπεύσουμε τα ανθρώπινα ελαττώματα και να θεραπεύσουμε τα πάθη της ψυχής μας, κυρίως να αντέξουμε στωικώ τω τρόπω τα αδόκητα και άφατα δεινά που συχνά και αδιακρίτως μας πλήττουν.
Στη βάση αυτών των κατευθυντήριων προσανατολισμών οργανώνουμε από δεκαετίας σεμινάρια Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και τα οποία μέχρι τώρα τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής, όπως αυτό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Κηφισιάς από το 2014. Ύστερα από μια αθέλητη διακοπή, λόγω της πανδημίας Covid 19, συνεχίζουμε διαδικτυακά την όμορφη συνεργασία μας με το Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, έχοντας την πεποίθηση και την προσδοκία ότι θα είμαστε στο φιλόμουσο κοινό μας χρήσιμοι.
Η συζήτηση που θα ακούσετε αναφέρεται στην Τραγωδία του Σοφοκλή Φιλοκτήτης
Ο Φιλοκτήτης πραγματεύεται την ηθική πορεία, των ανθρώπων, αφού καθένας βρίσκεται πιεσμένος στο δίκτυ των κοινωνικών συμβάσεων και της μοίρας»
Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.
Καλή Απόλαυση,
Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς
Υπεύθυνη: Μαρία - Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ
Δείτε την ομιλία: