Εκδήλωση Μαθητικής Επιχειρηματικότητας: Άδραξαν την ευκαιρία οι μαθητές των Λυκειών του Δήμου μας

Άδραξαν την ευκαιρία... οι μαθητές  και των τεσσάρων Λυκείων του Δήμου μας, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση για τη νεανική επιχειρηματικότητα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 στο Δημαρχείο Κηφισιάς.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος δεν έκρυψε τη χαρά του που το Δημαρχείο πλημμύρισε από τα νιάτα του Δήμου μας.  « Ο Δήμος ανήκει σε εσάς και θα είναι μια μεγάλη αγκαλιά σε ό,τι χρειαστείτε και ό,τι ζητήσετε. Θέλουμε να μείνετε στην χώρα μας και θα σας βοηθήσουμε σ’αυτό. Οι εισαγωγικές εξετάσεις μπορεί να είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι η αρχή και το τέλος της ζωής, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως είναι αυτή του επιχειρείν. Αδράξτε τη στιγμή».  

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς μίλησε στα παιδιά με ευθύτητα και ειλικρίνεια: «Πριν τέσσερα χρόνια όταν ξεκινήσαμε τις δράσεις για τη μαθητική επιχειρηματικότητα προβληματιζόμουν για το πώς πρέπει σας μιλήσω. Είστε ένα δύσκολο ακροατήριο καθώς δεν μπορείς να κρυφτείς από τα παιδιά… Η νεολαία της Κηφισιάς αποδεικνύει πως ακούει, προσέχει και ξέρει να διώχνει τα περιττά!».

Με τα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει» ο κ. Θωμάκος προέτρεψε τους μαθητές και τις μαθήτριες να αγαπούν τον Δήμο μας και να αγωνίζονται προκειμένου να τον κρατούν συμπαγή σε μυαλά, υπηρεσίες και προϊόντα.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Νταλιάνη. Οι ομιλητές μίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριες με αμεσότητα, παραθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες.

Ο κ.Αργύρης Τζικόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/Junior Achievement, ανέφερε ότι ο Δήμος Κηφισιάς είναι ένας από τους πρώτους Δήμους με τους οποίους συνεργάστηκε το ΣΕΝ. Ο κ.Τζικόπουλος μίλησε για το πρόγραμμα του ΣΕΝ, μέσω του οποίου τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν δεξιότητες που δεν πιστεύουν ότι έχουν. «Έχουμε δει παιδιά μέσα από αυτό το πρόγραμμα να προχωρούν και να έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Ένα στα τέσσερα παιδιά δημιουργεί τη δική του επιχείρηση».

Η κα.Νάντια Μαρνέρου, μέσα από τη δική της προσωπική ιστορία περιέγραψε πως προέκυψε η δημιουργία της Mediterranean Wellness Camp και πως αποφάσισε να δημιουργήσει στους τομείς του Τουρισμού, της Ευεξίας και της Υγείας . Όταν μάλιστα συνειδητοποίησε ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον στα εργασιακά προγράμματα ευεξίας επέκτεινε τις υπηρεσίες της. Η κα.Μαρνέρου, ανέφερε ότι αυτό που την παρότρυνε στη δημιουργία της εταιρείας της ήταν ο προβληματισμός το πως να συνδυάσει την κατάρτισή της και την άσκηση.  Κλείνοντας τόνισε «η επιχειρηματικότητα σου δίνει μεγαλύτερη δημιουργικότητα και με τη δημιουργικότητα νιώθεις πολύ καλά.»

Η κα.Ζωή Κούρνια, η οποία εκτός από επιχειρηματίας είναι και ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε για την Ingredio, η οποία προέκυψε σαν ιδέα την περίοδο που ξεκίνησε να διδάσκει Κοσμετολογία στα ΙΕΚ Κηφισιάς. Τότε αντιλήφθηκε πόσα πολλά χημικά συστατικά υπάρχουν στα καλλυντικά που δεν είναι όλα ελεγχόμενα. «Η Ingredio δίνει δύναμη στον καταναλωτή να ξέρει τι αγοράζει» τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι ο τομέας ευεξίας αναπτύσσεται ραγδαία με χρήστες σε 96 χώρες. Κλείνοντας, έδωσε κάποιες συμβουλές στους μαθητές,  «πρέπει να βρείτε το στόχο σας και να είστε προσηλωµένοι σε αυτόν,  αν δεν αποτύχετε δε θα πετύχετε., το µέλλον δεν είναι µόνο αυτό που ονειρεύεστε αλλά αυτό που εσείς οι ίδιοι θα φροντίσετε να φτιάξετε.»

Η κα.Κλεοπάτρα Ντέλιου, εξιστόρησε πως µέσα από την εµπειρία της ως φοιτήτρια στη Γαλλία, µέσω του προγράµµατος Erasmus, αυτό που η ίδια δυσκολεύτηκε όντας φοιτήτρια εκεί, ξεκίνησε να το κάνει εργασιακή πράξη. Τα δύο πιο σηµαντικά θέµατα που έχει ένας φοιτητής σε µια ξένη χώρα είναι η στέγαση και η γλώσσα. Έτσι αποφάσισε εθελοντικά και για επτά χρόνια να βοηθάει τους ξένους φοιτητές που έρχονταν στην Ελλάδα, µέσω του Erasmus στο Οικονοµικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, να βρουν σπίτι. Το 2007 ξεκινάει µε τους συνεργάτες της την εταιρεία Stayin Athens για να καλύψουν αυτή την ανάγκη και σε µεγαλύτερη κλίµακα. Σήμερα η εταιρία έχει επεκταθεί εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Τέλος, παρότρυνε τα παιδιά να βρουν τι αγαπούν. «Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να βρείτε τι είναι αυτό που αγαπάτε.»

Ο κ.Σπύρος Μιχαλούλης Σύµβουλος Σταδιοδροµίας από την εταιρεία Orientum, παρουσίασε µε ένα πολύ διαδραστικό τρόπο την προσωπική του ιστορία,  εξιστορώντας πως έκανε ο ίδιος τις επιλογές του επαγγέλματος του και µετά πως ακολούθησε το επάγγελμα του λογιστή  στην οικογενειακή επιχείρηση. Ακολούθως, άλλαξε κατεύθυνση και ακολούθησε µμεταπτυχιακές σπουδές στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Τα εφόδια που πήρε από τις σπουδές του τα μετέτρεψε σε επαγγελματική απασχόληση δημιουργώντας μια εταιρία  που βοηθά τους µμαθητές να επιλέγουν την κατάλληλη γι’αυτούς σχολή. Ο κ.Μιχαλούλης, ανέφερε είναι λάθος να ζητάµε από παιδιά 15,16 και 17 χρόνων να διαλέξουν επάγγελμα, µόνο σπουδές µμπορούν να διαλέξουν γιατί ακριβώς δε γνωρίζουν τι επιλογές δίνει η κάθε σχολή. Συνοψίζοντας, ανέφερε ότι «Η αγορά εργασίας δε ζητάει πτυχία αλλά προσωπικότητες.  Εσείς θα κάνετε τη σχολή σας!»

Την εκδήλωση έκλεισε ο Αντιδήµαρχος Επιχειρηµατικότητας, Αγορά Εργασίας, Πολιτικής Προστασίας και Φροντίδας Ηλικιωµένων, κ.Ευάγγελος Αυλήτης, ο οποίος προέτρεψε τους µαθητές «Να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να αδράξουν την στιγμή και να προχωρήσουν». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας σε στενή συνεργασία με την  Διεύθυνση Προγραμματισμού Επιχειρηματικότητας Οργάνωσης και Πληροφορικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε διάλογος των μαθητών με τους ομιλητές. Η νεολαία του Δήμου μας με τις καίριες και στοχευμένες ερωτήσεις της απέδειξε πως ξέρει να ακούει, να καταγράφει και να επικεντρώνεται στα σημαντικά!