ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ /ΜΕΤΡΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ /ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σε κλίμα ενότητας και προβληματισμού για τα μέτρα θωράκισης μετά την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις (3/8) πραγματοποιήθηκε χθες (11/8) το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς.

Οι Αιρετοί ευχαρίστησαν για την προσφορά τους, τους Εθελοντές και ειδικότερα την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών, το προσωπικό του Δήμου και ιδιαίτερα την Πολιτική Προστασία και τους χορηγούς. Οι Επικεφαλής των Παρατάξεων τοποθετήθηκαν κι έθεσαν τα ερωτήματά τους στον Δήμαρχο και στους αρμόδιους Αντιδημάρχους.

Κατόπιν πρότασης του Δήμαρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, αποφασίστηκε η σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την περιβαλλοντική αποκατάσταση  των περιοχών Αδαμών, Γράμμου Φοίνικα και Καλυφτάκη με συντονιστή τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιώργο Σκορδίλη.

Ο κ. Θωμάκος στην τοποθέτησή του για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας αναφέρθηκε:

1. Στην υλοτόμηση και την απομάκρυνση των καμένων από τις πληγείσες περιοχές. Για τις εργασίες αυτές ο Δήμος μας διεκδικεί χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση.

2. Οι δασικές εκτάσεις θα κριθούν με άμεσες διαδικασίες αναδασωτέες. Θα εκπονηθούν μελέτες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αποκατάστασή τους.

3. Στα πρανή του ρέματος μπορεί να γίνει φυσική αναγέννηση.

4. Σε περιοχές που δεν υπάρχει ο δασικός χαρακτήρας θα επέμβει ο Δήμος με επιστημονική καθοδήγηση.

Ο κ. Θωμάκος επεσήμανε επίσης πως η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κηφισιάς μπορεί να είναι φέτος πιο δυνατή από τις προηγούμενες χρονιές με περισσότερους εργαζόμενους και άξιους Προϊστάμενο και Διευθυντή ωστόσο θα γίνουν ενέργειες ενίσχυσής της λόγω της έντασης των φυσικών φαινομένων και των έκτακτων καταστάσεων  που προκύπτουν.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ.Σκορδίλης παρουσίασε συνοπτικό σχέδιο αποκατάστασης.

Παράλληλα, εξελίσσονται οι εργασίες καθαρισμού στα δάση  Φασίδερι και Καστρίτσα. Μετά τις εργασίες που πραγματοποίησε ο  Δήμος Κηφισιάς, συνεχίζει τις εργασίες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία με ειδικευμένο προσωπικό, δασολόγους και υλοτόμους, υλοποιεί εργασίες αραίωσης της βλάστησης.

Ο Δήμος Κηφισιάς με Τεχνικό του Δελτίο ζητά χρηματοδότηση για την αντικατάσταση των υδατοδεξαμενών σε δασικές εκτάσεις.

Τέλος, η λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών στον Δήμο μας είχε ελεγχθεί από την ΕΥΔΑΠ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μετά από σχετικό αίτημα των υπηρεσιών μας. Σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι οι κρουνοί  λειτουργούν κανονικά.