«ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Εξαιρετική τύχη, τιμή και απόλαυση περίμενε, τις Πέμπτες του Νοεμβρίου, τα μέλη της «ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ του Δήμου Κηφισιάς, που επιμελείται και συντονίζει επί δέκα χρόνια η φιλόλογος -ερευνήτρια, Μ.Α. University of Indianapolis, Λία Βαλάτα-Τσιάμα.

Έχοντας κολυμπήσει στα βαθιά νερά του Ουίλιαμ Φώκνερ, υποδεχτήκαμε με προσδοκίες τον πανεπιστημιακό Ελληνοαμερικάνο δάσκαλο Πήτερ Μύριαν, που, παλαιός φίλος της Λέσχης μας, προσφέρθηκε να βοηθήσει στην κατανόηση του εμβληματικού έργου του Φώκνερ "Καθώς Ψυχορραγώ". Γοητευμένοι και γοητευμένες από την χάρη του ως ομιλητή κι από την μεγάλη του διδακτική εμπειρία στην Αγγλοσαξωνική Λογοτεχνία, τον παρακαλέσαμε να μας κρατήσει από το χέρι και στην προσπαθειά μας να προσεγγίσουμε την ποίηση του Τόμας 'Έλιοτ, που μας αντιπαράθεσε στην πεζογραφία της εποχής.

Έτσι, στις 15 Νοεμβρίου βιώσαμε ένα κατανυκτικό δίωρο, ακούγοντας τον Πήτερ να διαβάζει υπέροχα τον μεγάλο ποιητή στο πρωτότυπο, αντιπαραθέτοντας εμείς τη μετάφραση, και προβληματιζόμενοι όλοι μαζί πάνω στη νεωτερικότητα που τόσο ο Φώκνερ όσο κι ο Έλιοτ εκφράζουν.