Ληξιαρχείο - Σχετικά με τον Πολιτικό Γάμο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Τηλ.: 213-2007-197 & 213-2007-122
 
Η άδεια γάμου εκδίδεται από τον κάθε μελλόνυμφο χωριστά από τον Δήμο της κατοικίας του, μία εβδομάδα μετά την υποβολή των δικαιολογητικών και ισχύει  για έξι μήνες.
 
Δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας πολιτικού γάμου
 
 
Α. Κάτοικοι Κηφισιάς Έλληνες υπήκοοι:
 
1. Αίτηση (ο Δήμος χορηγεί έντυπη αίτηση)
 
2. Ληξιαρχική πράξη γέννησης 
 
3. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 όπου βεβαιώνεται ότι:
 
α) Ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα για το γάμο από τα αναφερόμενα άρθρα 1350, 1351, 1352,1354,1356,1357 , 1360 του Αστικού Κώδικα.*
β) Ο μελλόνυμφος τελεί πρώτο, δεύτερο, κ.λ.π. γάμο
γ)  Ο μελλόνυμφος είναι κάτοικος του Δήμου Κηφισιάς.  
 
4.      Σε περίπτωση τέλεσης δεύτερου ή τρίτου γάμου πρέπει να προσκομιστούν:
Ληξιαρχική πράξη θανάτου σε περίπτωση χηρείας.
Ληξιαρχική πράξη γάμου με στοιχεία διαζυγίου 
 
5. Δημοσίευση γνωστοποίησης του γάμου σε μία   ημερήσια Αθηναϊκή εφημερίδα.
 
6. Ενα παράβολο χαρτοσήμου 15 Ευρώ από το Δημόσιο Ταμείο ή από το TAXIS  το  e- παράβολο. 
 
7. Aστυνομική ταυτότητα
 
8. Φωτοαντίγραφο Φορολογικής Δήλωσης του τελευταίου έτους ή ενός πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΚΟ.
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρέπει να συμφωνούν τα  στοιχεία στα παρακάτω έγγραφα: Ληξιαρχική πράξη γέννησης, ταυτότητα εφημερίδα 
 
Σε περίπτωση έκδοσης άδειας πολιτικού γάμου για ανήλικο, εκτός των άλλων δικαιολογητικών, απαιτείται δικαστική απόφαση.
 
 
Β. Κάτοικοι Κηφισιάς Ξένοι υπήκοοι:
 
1. Αίτηση (ο Δήμος χορηγεί έντυπη αίτηση)
 
2. Αδεια παραμονής στην Ελλάδα ( Εάν δεν υπάρχει άδεια παραμονής στην Ελλάδα δεν εκδίδεται άδεια για πολιτικό γάμο, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 1975/91)
 
3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης ξενόγλωσση και μεταφρασμένη επίσημα στα Ελληνικά από την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, Αρίωνος 10, Ψυρρή.
 
 
4. Βεβαίωση από το Προξενείο,  της χώρας καταγωγής τους, ότι δεν έχουν κώλυμα γάμου ξενόγλωσση και μεταφρασμένη επίσημα στα Ελληνικά από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, Αρίωνος 10, Ψυρρή.
 
5. Δημοσίευση γνωστοποίησης του γάμου σε μία ημερήσια Αθηναϊκή εφημερίδα.
 
6. Ένα παράβολο χαρτοσήμου 15 Ευρώ από το Δημόσιο Ταμείο.
 
7. Ληξιαρχική πράξη θανάτου, ή ληξιαρχική πράξη γάμου με στοιχεία διαζυγίου και διαζευκτήριο σε περίπτωση προηγούμενου γάμου, ξενόγλωσσα και μεταφρασμένα  επίσημα στα Ελληνικά από την  μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, Αρίωνος 10, Ψυρρή.
 
8. Διαβατήριο ή επικυρωμένη φωτοτυπία αυτού.
 
9. Φωτοαντίγραφο Φορολογικής Δήλωσης του τελευταίου έτους ή ενός πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΚΟ.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα ξένα έγγραφα πριν μεταφρασθούν θα πρέπει να φέρουν την σφραγίδα της Χάγης.  Οσα κράτη δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης, τα δημόσια έγγραφά τους θα έχουν επικύρωση από την Ελληνική Πρεσβεία της χώρας τους. Εάν δεν υπάρχει η παραπάνω επικύρωση θα σφραγίζονται από την Πρεσβεία τους στην Ελλάδα και θα επικυρώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών (Αρίωνος 10, Ψυρρή).
 
Στην περίπτωση πολιτικού πρόσφυγα,  εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικό στοιχείο ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρέπει να συμφωνούν τα  στοιχεία στα παρακάτω έγγραφα: Μεταφρασμένο πιστοποιητικό γέννησης, ταυτότητα ή διαβατήριο, εφημερίδα. 
 
 
 
Γ. Έλληνες  υπήκοοι κάτοικοι εξωτερικού:
 
Στην περίπτωση αυτή, οι άδειες γάμου εκδίδονται από τον Δήμο όπου ο ενδιαφερόμενος είναι δημότης. 
      
1)Αίτηση  
 
2)Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 όπου βεβαιώνεται ότι:
 
α) Ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα για το γάμο από τα αναφερόμενα άρθρα 1350, 1351, 1352,1354,1356,1357 , 1360 του Αστικού Κώδικα. *
β) Ο μελλόνυμφος τελεί πρώτο, δεύτερο, κ.λ.π. γάμο
γ) Ο μελλόνυμφος είναι δημότης του Δήμου Κηφισιάς.  
 
3) Εξουσιοδότηση στο πρόσωπο που θα καταθέσει τα δικαιολογητικά στον Δήμο για την έκδοση της άδειας.
 
4) Διαβατήριο ή επικυρωμένη φωτοτυπία αυτού.
Όλα τα παραπάνω επικυρώνονται από την Ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου διαμονή του.  Στην συνέχεια το εξουσιοδοτούμενο πρόσωπο, προσκομίζει στον Δήμο τα παραπάνω έγγραφα μαζί με ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, την δημοσίευση στην εφημερίδα και το παράβολο.    
 
Δ. Ξένοι  υπήκοοι κάτοικοι εξωτερικού:
 
Στην περίπτωση αυτή , οι άδειες γάμου εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές της χώρας τους και μεταφράζονται επίσημα στα ελληνικά από το ελληνικό προξενείο στη χώρα τους ή από την Μεταφραστική Υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα 
Μαζί με την άδεια προσκομίζεται ταυτόχρονα μεταφρασμένο και επικυρωμένο πιστοποιητικό γέννησης τους καθώς και άδεια παραμονής στην Ελλάδα ( Εάν δεν υπάρχει άδεια παραμονής στην Ελλάδα δεν εκδίδεται άδεια για πολιτικό γάμο, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 1975/91)
 
Tέλεση πολιτικού γάμου
 
Η τέλεση του Πολιτικού Γάμου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε Δήμο ή Κοινότητα της Χώρας.
 
 
Για την τέλεση του Πολιτικού Γάμου στο Δήμο Κηφισιάς απαιτούνται:
 
α) Κοινή αίτηση ( ο Δήμος χορηγεί έντυπο)
 
β) Οι άδειες γάμου και των δύο ενδιαφερόμενων.
 
γ) Φωτοτυπίες ταυτοτήτων ή διαβατηρίων
 
δ)Παράβολο αξίας 50 ευρώ το οποίο πληρώνεται στο Ταμείο του Δήμου Κηφισιάς
 
Πριν την τέλεση και στην περίπτωση που  οι ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν τα τέκνα τους να φέρουν το επώνυμο και των δύο,   υπογράφουν δήλωση προσδιορισμού επωνύμου τέκνων ενώπιον του Δημάρχου ή ενός εκ των Αντιδημάρχων που θα τελέσει τον γάμο.(Αρθρο 1505 Α.Κ.)
 
Κατά την τέλεση , οι μελλόνυμφοι προσέρχονται με την  ταυτότητά τους και δύο ενήλικους μάρτυρες (μπορεί να είναι και συγγενείς τους) με τις ταυτότητές τους.  
 
 
 
Για την τέλεση του Πολιτικού Γάμου στο Δήμο Κηφισιάς απαιτούνται :

1) Κοινή αίτηση ( ο Δήμος χορηγεί έντυπο)

2) Οι άδειες γάμου και των δύο ενδιαφερόμενων.

3) Ταυτότητες ή Διαβατήρια των μελλονύμφων

4) Παράβολο αξίας 50 ευρώ το οποίο πληρώνεται στο Ταμείο του Δήμου (Διονύσου και Μυρσίνης)

5) Αριθμοί Φορολογικών Μητρώων

6) ΑΜΚΑ

7) Ασφαλιστικά Ταμεία

8) Φωτοτυπίες ταυτοτήτων ή διαβατηρίων των  μαρτύρων

Πληροφορίες:

Γραφείο Πολιτικών Γάμων

Τηλ.: 213-2007-197, 213-2007-191, 213-2007-122

e mail: karagiannaki@kifissia.grtrivella@kifissia.gr, aristea@kifissia.gr

 
 
Μπορείτε να καταθέσετε την Αίτηση σας ηλεκτρονικά στο:
 
Αρθρα Αστικού Κώδικα για την σύναψη γάμου.
 
 
Αρθρο 1350:  Για την σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων . Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλονύμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και  πριν την  από την συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο.  
 
Αρθρο 1351:  Ο ανίκανος για δικαιοπραξία δεν μπορεί να συνάψει γάμο . Επιτρέπεται όμως ο γάμος στο νομίμως απαγορευμένο.
 
Αρθρο 1352:  Το πρόσωπο που τελεί υπό δικαστική αντίληψη συνάπτει γάμο με την συναίνεση του αντιλήπτορά του. Αν αυτός αρνείται να συναινέσει, το δικαστήριο μπορεί, αφού τον ακούσει, να δώσει την άδεια για την σύναψη του γάμου, εφόσον το επιβάλλει το συμφέρον αυτού που τελεί υπό αντίληψη.
 
Αρθρο 1354: Εμποδίζεται η σύναψη γάμου πριν λυθεί ή ακυρωθεί αμετάκλητα ο γάμος που υπάρχει. Οι σύζυγοι μπορούν να επαναλάβουν την τέλεση του μεταξύ τους γάμου και πριν αυτός ακυρωθεί.
 
Αρθρο 1356:  Εμποδίζεται ο γάμος με συγγενείς εξ αίματος  σε ευθεία γραμμή απεριόριστα  και σε πλάγια γραμμή ως και τον τέταρτο βαθμό.
 
Αρθρο 1357:  Εμποδίζεται ο γάμος με συγγενείς εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και σε πλάγια ως και τον τρίτο βαθμό.
 
Αρθρο 1360:  Εμποδίζεται ο γάμος εκείνου που υιοθέτησε ή των κατιόντων του με αυτόν που υιοθετήθηκε. Το κώλυμα διατηρείται και μετά την λύση της υιοθεσίας.